BMW

hoofdkantoor bmw

Het hoofdkantoor van BMW in München

BMW, wat staat voor Bayerische Motoren Werke, is een Duitse onderneming die auto’s en motorfietsen produceert. De hoofdvestiging is gevestigd in de stad München, in het zuid-Duitse Beieren.
Onder de vlag van BMW valt ook Rolls-Royce Motor Cars en ook de Mini is onderdeel van BMW. In 2014 produceerde BMW voor het eerst in haar historie meer dan 2 miljoen voertuigen. BMW verkoopt ook motorfietsen, dat gebeurt onder de merknaam BMW Motorrad. Tussen 2007 en 2013 was BMW ook eigenaar van de motorenfabriek van Husqvarna.

De geschiedenis van BMW gaat terug naar 15 februari 1912 als de Duitse ingenieur Karl Friedrich Rapp  zijn vliegtuigmotorfabriek met de naam Rapp Motorenwerke GmbH opricht. Hij start daar met het bouwen en commercialiseren van motoren voor ééndekkers- en tweedekkers-vliegtuigen. De fabriek staat dan in het Milbertshofendistrict in de Beierse stad München. De onderneming groeit snel en telt in 1915 al ruim 350 medewerkers. In 1916 verkoopt Karl Rapp zijn bedrijf aan Gustav Otto. Deze Gustav Otto voegt het bedrijf van Rapp samen met zijn in 1912 opgerichte bedrijf “Aerowerke Gustav Otto” (A.G.O.). Het nieuwe bedrijf gaat verder als Bayerische Flugzeug Werke. BMW echter beschouwt de oprichtingsdatum van zijn juridische voorganger Bayerische Flugzeug Werke (7 maart 1916) als zijn echte oprichtingsdatum. Daarom werd op 7 maart 2016 werd de 100-ste verjaardag van BMW gevierd.

De naam van BMW is groot geworden door deelname aan de autosport. Er zijn vele successen behaald in de belangrijkste nationale en internationale wedstrijden op het gebied van toerwagens. Bijzonder voor BMW was vooral het verband tussen de raceauto’s enerzijds en de in serie geproduceerde auto’s anderzijds. Ook in de formule 1 was BMW succesvol, maar dan als motorenleverancier van het Engelse Brabham team. Met de sterke 1,5 liter 4 cilinder turbomotor werd de bekende coureur Nelson Piquet in 1983 wereldkampioen. Voor het eerst in de geschiedenis van de formule 1 won ene auto met een turbomotor. Tussen 2000 en 2005 was BMW nog de motorenleverancier van het team BMW-Williams. In 2006 kocht BMW het Formule 1-team van Peter Sauber voor de aanvang van het seizoen. Zij bleven eigenaar tot 2009. BMW heeft zijn eigen raceklasse in Nederland namelijk de BMW 130i Cup.